Categorieën
NEWSFEED Tips & Tools

Hoe overleef ik met mijn bedrijf de coronacrisis?

Door een stoorzender worden de kaarten opnieuw geschut. Hoe relevant zijn bestaande trends straks nog en hoe groot is de kans op nieuwkomers? 

Niemand kan een stoorzender als het coronavirus voorspellen. Maar het proces in trends kan ons behulpzaam zijn om het effect van deze stoorzender te minimaliseren zodat we de draad snel weer kunnen oppakken. 

Vaak genoeg komt men achteraf tot de conclusie dat de impact van sommige trends op de toekomst over- of onderschat werd. Enkel door de trend life-time goed in kaart te brengen, plus rekening te houden met mogelijke stoorzenders tijdens het doorlopen van de verschillende stappen in de trendcirkel, kan een betrouwbaar beeld worden gevormd. Pas dan kan de informatie omgezet worden in een gedegen visie die bruikbare proporties aanneemt. 

Houdbaarheid van trends

De volgende informatie is nodig om de houdbaarheid van een trend te bepalen. Zonder bijhorende informatie heb je weinig aan een trendopsomming, tenzij je een trenddeskundige bent en deze zelf weet te bepalen. 

  • Trendsoort – Macro, Mini of Micro trend
  • De actieve trendgroep bij het waarnemen – Is de trend waargenomen bij de volgers, watchers, setters of laatkomers (+ datum van waarneming)?
  • De trendtemperatuur van de sector – Wat is de gemiddelde levenscyclus van trends uit het verleden binnen deze sector?
  • De trendhartslag – Praten we hier over een trend dicht bij de producent of dicht bij de consument?
  • Gevaar van ‘bekende’ stoorzenders – Wat zou de verdere levenscyclus van de besproken trend kunnen doen afwijken van de verwachtingen?

Misvatting: Lineaire extrapolaties van ontwikkelingen uit het verleden zijn indicators voor de toekomst.

Boekhouders, wiskundigen en spreadsheet-specialisten worden dikwijls verleid tot het lineair extrapoleren van het verleden. Door middel van prachtige cijfers en grafieken vormen ze een denkbeeldige toekomst. Maar cijfers en ontwikkelingen die geëxtrapoleerd worden naar de toekomst schetsen een perspectief zonder rekening te houden met fysieke grenzen, maatschappelijke veranderingen, nieuwe technologieën, of natuurverschijnselen die plots als stoorzender kunnen optreden (zoals nu recent is gebeurt door de coronavirus). Een gedegen toekomstperspectief kan alleen worden bepaald door trendinzicht, want trends laten zich niet vatten in lineaire extrapolaties uit het verleden. 

(Uit het boek ‘Trends in Toekomst’ – 2009)

Hoe overleef je product of bedrijf een stoorzender ? 

Vind zelf de oplossing die voor jou het best werkt.

De drieluik van Fons Maenhoudt over ‘Trends’ brengt inzicht en visie om stoorzenders als de coronacrisis te overwinnen. 

Deze boeken kunnen uw toekomst positief beïnvloeden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *