Categorieën
Tips & Tools

Hoe overleef je product of bedrijf een stoorzender?

Een stoorzender (als de Coronacrisis) kan je zien als een negatieve trend. De tijdelijke impact is enorm zowel maatschappelijk, persoonlijk als op productniveau, maar sommige veranderingen zullen blijvend zijn. 

Welke bestaande Macro, Mini en Micro trends, die belangrijk zijn voor je product of bedrijf, worden door deze stoorzender geraakt en hoe? 

  • Worden ze tijdelijk gepauzeerd, versneld of vertraagd?
  • Worden ze afgebroken, gestopt of vervangen door een nieuwe trend?

Welke van deze trends zijn na de verstoring nog relevant voor het succes van je product? 

De antwoorden op deze vragen kun je zelf terugvinden in het proces van de bestaande trends. Het trendmodel toont ons hiervoor vier belangrijke meetpunten die bepalend zijn voor de levensloop van iedere trend.

Hoe krachter de verstoring door de stoorzender, hoe groter de impact op de bestaande trends. Het soort effect van een stoorzender is afhankelijk van de ontwikkelingsfase van iedere trend op het moment van verstoring.

De vier meetpunten die bepalend zijn voor levensloop van iedere trend

Effect van een stoorzender op de vier meetpunten in de levensloop van een trend.

  • Significance test : grote kans dat de trend word afgebroken
  • Tippingpoint: de trend wordt afgeremd of versneld
  • Signal phase: de trend wordt versneld vervangen door een nieuwe trend
  • Culture: de trend komt in een pauzestand of wordt gestopt en verdwijnt

Categorieën
NEWSFEED Wake Up

Het is niet toevallig dat de coronacrisis nu komt

Waarheid is een realiteit die geen relegie nodig heeft, die zelden opvalt, maar er altijd is en waar je niet omheen kan. 

Het zijn bepaalde wetmatigheden en tendenzen die het leven op deze planeet bepalen. Als we daar te ver van afwijken, omdat we het proces in trends niet willen erkennen, begaan we vergissingen en maken we fouten. Het is niet toevallig dat een coronavirus alles verstoord. Als je kijkt naar onze globalisering, hoe alles wordt vermarkt, hoe we eindeloos reizen en goederen over en weer slepen over deze planeet, dan is de logische consequentie dat daar een keer een einde aan komt. Dan is het wachten op een geschikte stoorzenders om ruimte te maken voor correcties, een natuurwet.

Een stoorzender heeft onmiddelijk veel impact, de vraag is hoeveel van die correcties zullen blijvend zijn? Ook al zijn de voordelen legio, toch zullen hebzucht, luxe en egoïsme na verloop van tijd de kop weer opsteken, het is dan wachten op de volgende stoorzender voor een nieuwe correctie. We maken continu dezelfde fouten. 

Niet de stoorzenders, maar wel de wetmatigheid in het proces in trends is meetbaar. 

Categorieën
Wake Up

Greenwashing terreur van Tesla

De CO2-opslag van bomen moet wijken voor het belang van een elektrische autofabriek als Tesla. Dit lijkt me greenwashing terreur.

Tesla mag toch verder met bomenkap voor fabriek in Duitsland.

Categorieën
Effect

Het succes van de Senseo

In 2001 introduceerde Philips & DE de Senseo, in 2020 neemt Philips (als bedrijf) afscheid van de Senseo.

Waar komt dat succes vandaan?

Wie was er eerst, de kip of het ei? In ons geval de trend van één enkel kopje koffie drinken of de Senseo?

Consumenten (trenddeelnemers) zullen antwoorden: De Senseo heeft onze drinkgewoonte verandert. Als observatie mag deze vaststelling kloppen, de snelle verandering in behoefte verklaart deze niet. 

Als Nederlander waren we gewoon om op vaste tijdstippen samen te eten en drinken, met de opkomst van de ik-cultuur ontstond er een sterke drang naar meerdere kleine hapjes tussendoor. De behoefte om op een eigen gekozen tijdstip koffie te drinken was daardoor reeds sluimerend aanwezig. 

Toen Philips en DE deze trend gebruikten om met de Senseo ons de mogelijkheid te bieden ook één vers bakje koffie te zetten, was succes bijna onvermijdelijk. 

Kortom: Wie het proces in trends doorziet, hoeft niet afhankelijk te blijven van toeval. Wie het proces in trends gebruikt kent de behoeften en weet wat werkt. 

Categorieën
Effect Tips & Tools Wake Up

Inspelen op trends

Welkom op onze blog ‘Trends voor Winnaars’ waar we laten zien dat WINNEN EEN KEUZE IS.

Trends verzamelen is geen kunst. Weet wat werkt, niet alle trends zijn belangrijk.

Op onze blog zullen we korte stukjes posten over het EFFECT van het proces in trends, TIPS over hoe je het proces kunt doorzien en WAKE UP calls over trends die ons verbazen. 

Hoe kunnen trends je helpen om te winnen?

Iedereen wil de nieuwste trends gebruiken als toverstaf, maar weinigen hebben ervaring met toveren. 

Onze missie is personen, bedrijven of organisaties meer trendsvaardig te maken. In het boek ‘Trends voor Winnaars’ vertel Fons Maenhoudt daar alles over.

Categorieën
Tips & Tools

Trenddeskundige

Een expert in het proces in trends

Een trenddeskundige observeert en volgt zowel nieuwe als bestaande trends in hun ontwikkeling (het proces in trends). Trends deskundig benaderen, is doelgericht trendsignalen opsporen in het heden. Dus ook trends die nog in een pril stadium vertoeven en door de meeste mensen nog niet zijn waargenomen of ervaren. Dankzij de wetmatigheid in het proces in trends kan met behulp van de module van Trendsverklaard gericht worden gemeten hoe groot de impakt van iedere specifieke trend is of nog kan worden. Kortom hoe en welke trends de resultaten van een toekomstige actie kunnen beïnvloeden. 

Categorieën
Tips & Tools

Trendwatcher

Wat doet een trendwatcher?

Een trendwatcher (trendforcaster) is iemand die met behulp van de kennis van nu, de succesvolle producten van het volgende seizoen probeert te voorspellen. Gewapend met een moodboard of een trendboek vol met observaties probeert een trendwatchers de tijdsgeest te vangen en door te geven. De informatie mag dan erg inspirerend zijn, het ontbreekt aan concrete meetpunten over hoe en wat exact het succes zal stimuleren.

Categorieën
Tips & Tools

Futuroloog

Toekomstonderzoek of futurologie wat is dat?

Een futuroloog (futuris) is iemand die met behulp van de kennis van nu, een beeld probeert te schetsen (lees: voorspellen) voor een specifieke periode in de toekomst (bijvoorbeeld: 2050). Veelal deskundig onderbouwt met voorspelbare storingsfactoren en uitgewerkt in levendige senario’s. Jammer genoeg zijn de storingsfactoren van de toekomst zelden deze welke we nu voor mogelijk aannemen.